Eerste en Tweede lijn –Eerstelijnsdiagnostiek

 

OPTIMALISATIE EERSTELIJKS-DIAGNOSTIEK

VOORUITBLIK

raedelijn-jaarverslag-eerste-en-tweede-lijn-pijl-down

pag1

versnipperde-landschap

finacieel-overzicht-uitsnede

KNELPUNTEN “ELD OP DE JUISTE PLEK”

pag4_juiste_plek_kolom_linksv2

pag4_juiste_plek_kolom_rechtsv2

ONTWIKKELINGEN IN MIDDEN-NEDERLAND

Ontwikkelingenv3

STAKEHOLDERS

stakeholders-v3

pag7_stakeholders_juisteplek02

STAKEHOLDERS

VOORUITBLIK

“Eerstelijnsdiagnostiek is nog steeds een hot topic. Zowel vanuit de eerste lijn als vanuit de ziekenhuizen is er veel beweging op deze markt. De druk op budgetten neemt toe en een nieuw bekostigingsmodel is in aantocht wat er toe leidt dat aanbieders van eerstelijnsdiagnostiek zoeken naar hoe zij van meerwaarde kunnen zijn. Vanuit Raedelijn onderzoeken we waar vanuit het patiëntenperspectief verbeterpunten liggen voor eerstelijnsdiagnostiek in brede zin zoals lab, beeldvorming en functieonderzoek.”

“Een mogelijkheid voor optimalisatie van eerstelijnsdiagnostiek is het Diagnostisch Toets Overleg (DTO), Dat is er nu wel, maar kan structureler worden ingezet. Door aanvraaggedrag bij een bepaalde verdenking van verschillende huisartsen te vergelijken en hierop feedback te krijgen van een klinisch chemicus, leren professionals van elkaar en kan dit leiden tot zinniger aanvraaggedrag.”

“We zien dat samenwerking tussen eerste en tweede lijn belemmerd wordt door digitale uitwisseling van gegevens. Bij eerstelijnsdiagnostiek komt het bijvoorbeeld voor dat de labuitslagen voor de huisarts een indicatie vormen om door te verwijzen naar het ziekenhuis. Omdat het ziekenhuis de data niet kan inlezen, wordt het labonderzoek nogmaals uitgevoerd. Dat is zonde van het geld en vervelend voor de patiënt. Daarom zijn we een onderzoek gestart, waarin we niet alleen de verschillende knelpunten rondom ICT in kaart brengen, maar we ook scenario’s over toekomstmogelijkheden schetsen. ”

Denise Seelen
senior adviseur

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden