OP REIS MET DE PATIËNT VOOR BETERE ZORG

Interview Gijsbertjan van Breukelen, huisarts en voorzitter van de coöperatie Zorg Nu

“Een patiënt wil gewoon weten waar hij aan toe is”

“Ik dacht het gaat wel over, maar de pijn werd steeds erger…”

Betere artrosezorg in Noordwest Utrecht. Daar werken huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en reumatologen aan. Ze beslissen meer samen en werken steeds meer volgens het principe van stepped care. Beginnen bij de lichtst mogelijke interventie en als het niet werkt opschalen. Maar hoe is het om dagelijks met artrose te leven? Dag in dag uit te leven met pijn? Wat verwacht je als patiënt van je zorgverlener? Tijdens de Invitational Artrosezorg nemen zes patiënten hun zorgverleners mee op hun persoonlijke reis in hun leven met artrose. Van eerste klachten en diagnose, tot behandeling, coping en samen beslissen. Een reis met veel eyeopeners.

Mensen met artrose wachten vaak zes tot tien jaar na de eerste pijnklachten met hulp zoeken. Ze hebben dan al van alles geprobeerd, uitgezocht en doorstaan. Niet gek dus dat ze als ze, eenmaal bij een huisarts komen, snel geholpen willen worden. Deelnemers reageren verbaasd en soms ook geschokt als ze dit horen. Huisarts en voorzitter van de coöperatie Zorg Nu, Gijsbertjan van Breukelen is één van deelnemers.

Wist u dat artrose de meest gestelde diagnose is?
“Revalideren is keihard werken… Soms verlang je naar een compliment”

Wat is uw ervaring met de patient journey?  
“Persoonlijk vond ik het heel verfrissend om te horen hoe een patiënt dat hele proces beleeft. Wij hebben als zorgverlener soms ideeën over wat de patiënt belangrijk vindt. Wij gaan nog wel eens consult in met het idee dat een patiënt per se geopereerd wil worden, terwijl dat dan helemaal niet zo blijkt te zijn.

“Een patiënt wil gewoon weten waar hij aan toe is. En wil met name uitleg over artrose en horen wat wijs is en wat niet,” zegt Gijsbertjan van Breukelen. “Eén van de zaken die naar voren kwam, was dat patiënten af en toe graag ​een compliment krijgen. Mensen doen heel erg veel zelf! Revalideren is hard werken. Complimenten geven, dat was voor veel aanwezigen een eyeopener. Maar ook het besef dat de patiënt opstaat en naar bed gaat met pijn, terwijl je de patiënt maar een halfuurtje ziet in de spreekkamer.”

“De huisarts stelde een behandeling voor. Daar ben ik in meegegaan. Later dacht ik waarom heb ik dat gedaan? ”
“Ik wilde graag in een bepaalde periode geopereerd worden. Daar was begrip voor en zo hield ik de regie”

Wat doet u nu anders?
“Ik probeer zelf de principes van stepped care te integreren. De patiënt meer mee nemen en duidelijk voorlichting geven. Op die manier heeft de patiënt zelf tools om aan de slag te gaan. Het is een andere rol, maar die ligt mij wel. Ik vind het prettig om de patiënt zelf regie te laten voeren over zijn chronische aandoening artrose. Als hij vragen heeft, ben ik meer een klankbord dan een alwetende dokter. Ik zie dat wel als winst.”

“De afgelopen jaren hebben we veel gedaan om de zorg van de tweede naar de eerste lijn te krijgen. We hebben de eerste lijn geëquipeerd met voldoende kennis (uit de tweede lijn). Wat daar automatisch uit volgt, is de ontwikkeling die we nu zien om de zorg van de eerste naar nulde lijn te brengen. Dan moeten patiënten en inwoners in staat zijn om eigen regie te voeren. Daar zit nu de uitdaging.”

Eigen regie, werkt dat voor iedereen?
“Nee, het ligt er ook aan wie er tegenover je zit. Bij een hoogopgeleide dertiger die ook op andere vlakken eigen regie voert, is dat anders dan bij een 70-jarige die dat de afgelopen 50 jaar niet heeft gedaan en denkt ‘de dokter weet het wel’.

Ik denk dat voor ons als zorgverlener dát de grootste uitdaging is. Inschatten op welk niveau de patiënt zit. Dat wordt een belangrijke competentie. Wat kan ik om het maar zo te zeggen blind over de schutting gooien en wat niet. Of hoe kan ik de patiënt zo ver krijgen dat hij daarin verantwoordelijkheid neemt. Sommige patiënten zullen dat niet willen of niet kunnen. Dat blijft altijd maatwerk.”

Wat is de meerwaarde van raedelijn?
“Raedelijn was de begeleider in het proces. Als professional zit je toch sterk op inhoud en het is dan goed om iemand bij het proces te hebben die daar buiten staat. Ze adviseerde ons wat wijze stappen waren in het proces. Het idee om de patient journey in te zetten kwam ook bij raedelijn vandaan. Zonder raedelijn was het een stuk lastiger geweest. Dan hadden we zelf het wiel opnieuw uit moeten uitvinden, terwijl raedelijn ervaring heeft met een groot aantal ​projecten die ze door jaren heen hebben gedaan. Daar zit de expertise.

Laura Bruinsma, oud-verpleegkundige

 “Halverwege 2016 waren mijn knieën zo slecht dat links echt vervangen moest worden”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden