VOORUITBLIK

Denise Seelen, senior adviseur l kwartiermaker Septet

Denise Seelen

“Richten, inrichten en verrichten. Na het formuleren van visie en ambitie in de richtingsfase (2015), volgde de inrichtingsfase een jaar later. Het jaar 2017 stond in het kader van verrichten, met andere woorden de uitvoer van projecten. Dat waren er in totaal 11. Sommige net gestart, andere in de afrondingsfase. Een paar hoogtepunten, ook genoemd door Adri Jobse, het project HOPEVOL. Het project heeft een grote subsidie van ZonMw gekregen. Het doel is om hospicezorg toekomstbestendig in te richten vanuit de wensen en behoeften van zorgvragers. Septet is trekker van dit landelijk project dat in oktober 2017 gestart is en meerdere jaren zal duren. Daarnaast zijn diverse projecten gestart die de behoeften van palliatief terminale patiënten meten met behulp van het Utrechts Symptomen Dagboek (USD). Dat gebeurt vanuit vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en existentieel. Eén van de projecten, gehonoreerd vanuit de Regiotafel, introduceert het USD in de huisartsenpraktijk. Ongeveer 10 huisartsen zijn hiermee van start gegaan.

In de regio Rivierengebied is een zorgpad ontwikkeld voor patiënten met hartfalen in de palliatieve fase.

Momenteel testen ziekenhuis, huisarts en thuiszorg het zorgpad in een pilot. De wens bestaat om in 2018 een soortgelijk zorgpad te ontwikkelen voor COPD- patiënten.

In samenwerking met Trijn is een overdrachtsformulier ontwikkeld dat de overdracht van het hoofdbehandelaarschap van palliatief terminale patiënten, van de medisch specialist naar de huisarts ondersteunt. Dit formulier is getest door een aantal specialisten en huisartsen en wordt dit jaar gedigitaliseerd. In pilot onderzoek de effectiviteit onderzocht.
Als laatste het goede nieuws dat het aantal PaTz-groepen in 2017 opnieuw is gegroeid. Op dit moment zijn er 29 PaTz-groepen in Midden-Nederland. En dit aantal groeit nog steeds.”

Terug naar overzicht

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden