“IK WIL NIEUWE DINGEN PROBEREN, ZO HOUD IK PLEZIER IN MIJN WERK.”

Menne Voorwerk
Verloskundige, De Geboortezaak

Lees verder

Menne Voorwerk en Raedelijn kennen elkaar inmiddels al een tijdje. Onder andere werkten adviseurs Katinka Visscher en Mona van de Steeg met Menne aan de samenwerking tussen eerstelijnsverloskundigen in Utrecht waarbij er inhoudelijke werkbijeenkomsten werden georganiseerd. “Het verhaal van Menne vinden we bijzonder omdat ze laat zien hoe ze haar eigen strategische voelsprieten heel concreet inzet. Menne beseft heel goed dat niet alle collega’s blij worden van strategische puzzels. Daarom maakt Menne, met respect voor het collectieve belang, soms een pas op de plaats om uit te zoeken hoe je toch samen verder komt. En een andere keer toont ze lef door haar eigen weg te gaan samen met de collega’s die ook snel stappen vooruit willen zetten.”

Menne Voorwerk: “Mijn werk als verloskundige is in de twaalf jaar dat ik me in dit werkveld begeef enorm veranderd. Het is een uitdaging om balans te vinden tussen cliëntgebonden contact en het administratief, bedrijfsmatig en organisatorische aspect. Naast verloskundige ben ik een ondernemer die bezig is met strategische stappen en overstijgende processen. Dat is hoe ik mijn vak invul, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om je vooral te richten op cliëntgebonden werk. Ik kies ervoor om strategisch en toekomstgericht te werken en wil nieuwe dingen proberen, zo houd ik plezier in mijn werk.

“Een bevalling is een natuurlijk proces en geen ziekte, wij gaan uit van de kracht van de vrouw zelf en vertrouwen in het lichaam.”

Vanuit die drijfveer, en de wens voor betere samenwerking, fuseerde ik drie jaar geleden met drie andere praktijken om gezamenlijk de Geboortezaak op te zetten. Daarnaast heb ik een aantal jaar geleden, in samenwerking met Stichting STBN en alle eerstelijns verloskundigenpraktijken in de regio Utrecht, ook meegeholpen aan het tot stand brengen van het Geboortehuis Utrecht . We zijn de wensen van zwangere vrouwen nagegaan. Vrouwen bleken graag dichterbij het ziekenhuis te willen bevallen maar wel in een omgeving waar ze zich prettig en thuis kunnen voelen. Het Geboortehuis is een sfeervolle plek om te bevallen binnen de muren van het ziekenhuis.

Als verloskundigen hebben we onze krachten samengebundeld om te doen waar we voor staan. Een bevalling is een natuurlijk proces en geen ziekte, we gaan uit van de kracht van de vrouw zelf en vertrouwen in het lichaam. In een samenwerkingsproces heeft iedereen een andere rol, en die rollen samen zorgen voor een mooi geheel. Inmiddels heb ik al heel wat keer met Raedelijn samengewerkt en ik ervaar vooral veel praktische ondersteuning en procesbegeleiding. Raedelijn is een kartrekker die ervoor zorgt dat projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en doorgezet. Dat is mooi om te zien. Binnen ons team koesteren we ook onze diverse krachten.
Tijdens de werkoverleggen hebben we een vast moment gecreëerd waarin ieder voor zich vertelt hoe hij of zij in z’n vel zit. Over acute situaties hebben we als collega’s afspraken: als er iets ingrijpends is gebeurd, zoals het overlijden van een baby, dan krijgt de dienstdoende collega de ruimte om naar huis te gaan en neemt een ander het over. Zonder erom te hoeven vragen. Je moet ook een beetje op elkaar passen, zuinig zijn op je collega’s.”
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden