“IK WIL MENSEN ZELF TOT INZICHT LATEN KOMEN, HOE ZE GEZOND(ER) KUNNEN LEVEN.”

Karolien van den Brekel
Huisarts, Julius Gezondheidscentrum Leidsche Rijn

Lees verder

“In plaats van vragen over gezondheidsklachten te beantwoorden met een recept, probeer ik vragen terug te stellen. Zo ontstaat een gesprek. Waar komt de pijn vandaan? Welke context speelt een rol? Wat kun je zelf doen om beter te worden? In dat gesprek toon ik begrip voor de situatie van de patiënt.

Vaak krijgen ze al pratend meer overzicht en uitzicht op een verbetering. Een ‘ander gesprek’ voeren en meer tijd kunnen nemen voor patiënten geeft me nieuwe motivatie voor het vak als huisarts. Ook patiënten zijn er tevreden over. Tijd en ruimte leveren zo iets heel moois op.

Ik zou graag zien dat we meer gezondheidsgericht durven te werken en ik geloof erin dat niet alle veranderingen veel tijd in beslag nemen. In mijn eigen praktijk valt het me op dat soms niets anders doe dan patiënten motiveer om te gaan wandelen waarna bloedsuikerspiegels te verbeteren, gewicht daalt en de energie terug komt. Omdat het zo goed voelt, wordt het wandelen een routine en dat is precies wat ik hoop: dat mensen hun eigen gezondheid aanpakken. Ik geef een duwtje in de goede richting.

“Vaak krijgen ze al pratend meer overzicht en uitzicht op een verbetering.”

“Als we allemaal in de praktijk brengen wat we zeggen dan werkt dat positief uit.”

Ik heb samen met Raedelijn inspiratie gevonden om die ‘andere gesprekken’ die ik voer verder te brengen en uit te dragen dat verandering echt mogelijk is. In Leidsche Rijn heb ik samen met Raedelijn zelfs een scholingstraject gestart ‘Voer eens het andere gesprek.’ Het werkt! Ook ik heb een duwtje in de rug nodig, dat is menselijk. Als we allemaal in de praktijk brengen wat we zeggen dan werkt dat positief uit.

Begin bij jezelf. Door het gedachtengoed van Positieve Gezondheid toe te passen heb ik een aantal hele mooie gesprekken gehad. Dat zijn de dingen waar ik op de fiets naar huis nog eens aan terugdenk en dankbaar voor ben.”
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden