De uitdaging is om gezondheid als vertrekpunt te nemen

KAROLIEN VAN DEN BREKEL – HUISARTS MET AANDACHTSGEBIED PREVENTIE EN POSITIEVE GEZONDHEID

“Iedereen komt in het leven voor verschillende uitdagingen te staan.

Hoe ga je om met life events, ziektes, emotionele of sociaal maatschappelijke ervaringen? De veerkracht die mensen hebben om met de uitdagingen in hun leven om te gaan, bepaalt vaak hoe gezond we ons voelen.

Als huisarts is mijn uitdaging om gezondheid als vertrekpunt te nemen. De patiënt – niet de ziekte – centraal te stellen. Dat is best lastig want als huisarts wordt je ziektegericht opgeleid en ook het zorgsysteem is zo georganiseerd. Veel organisaties zeggen dat de patiënt centraal staat, maar in de praktijk handelen zij daar niet naar. Een patiënt journey kan duidelijk maken dat zorgverleners te weinig vragen wat de patiënt zelf belangrijk vindt.

De beweging van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag (ZZ naar GG) gaat over een gezondheidsgerichte mindset en daar sluit ik mij bij aan. Ik wil mensen zelf tot inzicht laten komen hoe ze gezond(er) kunnen leven. Een bredere, gezondheidsgerichte manier van werken waarin we gezondheid zien als een relatie tussen lichamelijke, maatschappelijke, sociale en geestelijke factoren. Als er ziektes zijn wil ik mensen ondersteunen en motiveren zodat zij hier veerkrachtig mee om kunnen gaan. Wat kan nog wel? In plaats van te kijken naar de beperkingen.

Ik heb met raedelijn heel fijn samengewerkt aan dit traject. Raedelijn houdt de oorspronkelijke lijnen en doelstellingen vast waardoor het proces niet uitwaaiert of vernauwt. Ook blijven de adviseurs het patiëntenperspectief inbrengen. Dat was heel inspirerend!”

Ik wil mensen zelf tot inzicht laten komen

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden